Składniki:

Spód:Fit Gąska stoi w kuchni i czyta książkę kucharską.

  • 1 szklanka migdałów

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 2 szklanki namoczonych daktyli (ok. 300 g)

  • 4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierozpuszczonego)

  • 4 łyżki wiórków kokosowych

 

Nadzienie:

  • 4 szklanki wiórków kokosowych

  • 1 niecała puszka kremu kokosowego (17–19%) – użyć całej gęstej części i odrobinę wody kokosowej, do uzyskania pożądanej konsystencji (warto wcześniej schłodzić, by łatwiej się rozwarstwiło)

  • 2–3 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)

  • 2 łyżki miodu

  • wanilia do smaku (najlepiej świeża)

  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 100%)

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • Płatki migdałowe do dekoracji

 

Przygotowanie:

Spód:Fit Gąska stoi w kuchni, na głowie ma czapkę kucharską.

  • Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut.

  • Zmielić na drobno migdały i orzechy włoskie.

  • Dodać odsączone daktyle, olej kokosowy i wiórki kokosowe, a następnie blendować do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji.

  • Przełożyć masę do tortownicy (o średnicy ok. 25cm), dokładnie docisnąć i wyrównać powierzchnię.

  • Wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut, aby stwardniała.

 

Nadzienie:

  • Wiórki kokosowe zmiksować w blenderze na drobno.

  • Dodać gęstą część kremu kokosowego, miód, wanilię, olej kokosowy, sok z cytryny i część wody kokosowej z puszki.

  • Blendować do uzyskania jednolitej, kremowej masy.

  • Przełożyć masę do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można przyspieszyć proces, wkładając ciasto na 20 minut do zamrażarki).

 

Polewa:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym.

  • Gdy lekko przestygnie, polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

  • Ciasto przechowywać w lodówce.

 

Gotowe! Smacznego! Torcik składjący się z 3 warstw: spodnia daktylowo-orzechowa, środkowa- kokosowa, wierzchnia: polewa czekoladowa posypana płatkami migdałowymi

PS Ja używam kremu kokosowego Goong Coconut Milk 17-19%, jest dostępny w Selgrosie, a bywa też w Żabkach:

 

PPS Do nadzienia kokosowego można dodać jakieś kwaskowate owoce. Ja dodawałam mrożoną czarną porzeczkę i kwaskowość nadzienia fajnie przełamywała słodycz daktyli. Myślę, że sprawdziłyby się też maliny, jeżyny lub jagody. 

 

Smacznego!

życzy

Napis Fit Gąska napisany ozdobną czcionką, poprzedzony głową Fit Gąski otoczoną serduszkami.

 

 

 

Tort kokosowy na złotej podstawce. Składa się z 3 wartw: spód daktylowo-orzechowy- białe nadzienie kokosowe, polewa czekoladowa posypana płatkami migdałowymi
28 marca 2025

Torcik kokosowy 

Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania podjęte na podstawie treści zawartych na tej stronie internetowej.