Spód:
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki namoczonych daktyli (ok. 300 g)
4 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierozpuszczonego)
4 łyżki wiórków kokosowych
Nadzienie:
4 szklanki wiórków kokosowych
1 niecała puszka kremu kokosowego (17–19%) – użyć całej gęstej części i odrobinę wody kokosowej, do uzyskania pożądanej konsystencji (warto wcześniej schłodzić, by łatwiej się rozwarstwiło)
2–3 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
2 łyżki miodu
wanilia do smaku (najlepiej świeża)
2 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 100%)
2 łyżki oleju kokosowego
Płatki migdałowe do dekoracji
Spód:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut.
Zmielić na drobno migdały i orzechy włoskie.
Dodać odsączone daktyle, olej kokosowy i wiórki kokosowe, a następnie blendować do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji.
Przełożyć masę do tortownicy (o średnicy ok. 25cm), dokładnie docisnąć i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut, aby stwardniała.
Nadzienie:
Wiórki kokosowe zmiksować w blenderze na drobno.
Dodać gęstą część kremu kokosowego, miód, wanilię, olej kokosowy, sok z cytryny i część wody kokosowej z puszki.
Blendować do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Przełożyć masę do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można przyspieszyć proces, wkładając ciasto na 20 minut do zamrażarki).
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym.
Gdy lekko przestygnie, polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Gotowe! Smacznego!
PS Ja używam kremu kokosowego Goong Coconut Milk 17-19%, jest dostępny w Selgrosie, a bywa też w Żabkach:
PPS Do nadzienia kokosowego można dodać jakieś kwaskowate owoce. Ja dodawałam mrożoną czarną porzeczkę i kwaskowość nadzienia fajnie przełamywała słodycz daktyli. Myślę, że sprawdziłyby się też maliny, jeżyny lub jagody.
Smacznego!
życzy
Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania podjęte na podstawie treści zawartych na tej stronie internetowej.